Lekkende darm (leaky gut) genezen (2024)

Lekkende darm (leaky gut) genezen (1)Gezonde darmen hebben altijd een bepaalde doorlaatbaarheid nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. De darmwand kan door verschillende oorzaken beschadigd worden. Indien dit het geval is dan vallen er "gaten" in de darmwand waardoor er allerlei stoffen uit de darmen in de bloedbaan kunnen komen, die daar niet horen. Je hebt dan last van een lekkende darm. Gelukkig is het wel mogelijk de lekkende darm te genezen door middel van een dieet en/of supplementen.

 • Leaky gut
 • Oorzaken lekkende darm
 • Kenmerken van een lekkende darm
 • Aantonen van lekkende darm
 • Een lekkende darm genezen

Leaky gut

Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er gaten in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de 'villi'. Deze liggen aan de oppervlakte van de darmwand in de vorm van een vingerachtige structuur. Deze structuur vergroot de oppervlakte van de darm en daardoor ook de opnamecapaciteit. De villus bestaat uit villi, microvilli en crypts. Deze villi hebben diverse functies. Zo geven ze enzymen af voor de vertering van voedsel en absorberen ze verteerd voedsel en transporteren dit naar de bloedstroom. Daarnaast vormen ze ook de barrière waardoor gifstoffen, bacteriën en schimmels worden tegengehouden. Als de villi beschadigd raken dan lekken de darmen. Voedingsdeeltjes bijvoorbeeld eiwitten gaan dan door de darmwand heen, waarop het afweersysteem reageert door afweerstoffen aan te maken. Dit kan weer leiden tot allerlei klachten zoals onder meer reuma, migraine, spijsverteringsklachten en depressiviteit.

Lekkende darmen worden niet door alle reguliere artsen als een bestaande aandoening erkend. De meeste alternatieve artsen en therapeuten werken echter volop om de lekkende darmen bij patiënten te herstellen.

Oorzaken lekkende darm

Die kunnen onder meer worden onderscheiden in:

 • infecties (ontstekingen) in maag en darmen
 • veelvuldig gebruik van NSAID medicijnen of antibiotica
 • onbalans in darmbacteriën
 • te weinig eiwitten in het dieet (die zijn nodig voor de opbouw van het darmslijmvlies)
 • voedselallergieën zoals die voor granen
 • toxische stoffen
 • candida
 • het gebruik van maagzuurremmers of te weinig maagzuur
 • stress

Kenmerken van een lekkende darm

Bij last van lekkende darmen kunnen de klachten die je daardoor hebt zeer verschillend zijn. Men kan er klachten zoals reuma van krijgen, migraine, darmklachten maar ook depressiviteit kan een gevolg zijn van lekkende darmen. Dit komt allemaal omdat het afweersysteem, het immuunsysteem dus, reageert op de stoffen die door de darmwand in de bloedbaan terechtkomen. Het afweersysteem ziet deze stoffen als bedreigend en gaat vervolgens afweerstoffen aanmaken. Ook de leverfunctie kan verslechteren door een lekkende darm.
Door de lekkende darm kan je last krijgen van:

 • verteringsproblemen (constipatie, diarree, gasvorming etc.)
 • immuunsysteemzwakte (gewrichtsklachten, eczeem, autoimmuunziektes, allergische reacties en astma)
 • mentale en hormonale klachten (chronische vermoeidheid, angsten, depressie, brainfog, migraine etc.)

Aantonen van lekkende darm

Een natuurarts of therapeut kan vaak wel vaststellen of je een lekkende darm hebt. De diagnose kan ook worden gedaan door een Calprotectine-test die de verhoogde doorlaatbaarheid van de darm meet. Soms wordt dan ook een bloedtest gedaan om antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen (zoals granen) aan te tonen. Een ontlastingstest is ook een mogelijkheid. Daarnaast kan intestinale permeabiliteit met een urinetest (lactose, maltose challenge) aangetoond worden. Deze test kan onder andere bij de apotheek worden gekocht.

Een lekkende darm genezen

Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men een (streng) dieet te volgen. Daarnaast zijn er enkele supplementen in de handel die de darmwand kunnen helpen genezen. Zo kan de wortel van de Taraxacum officinalis (paardenbloem) bij spijsverteringsklachten soelaas bieden.

Het dieet

Het dieet dat hoort bij een leaky gut is behoorlijk streng. Zo mag men geen suikers en granen meer eten. Dus geen brood, crackers en pasta meer. En niets waar suikers inzit. Fruit mag in beperkte mate, maar dan liever geen fruit met veel fruitsuikers erin. Zuurder fruit zoals bessen mag wel. Er is een gericht dieet op het herstel van de darmen, het GAPS dieet. Dit dieet is zonder koolhydraten. Niet iedereen is (gelijk) in staat om helemaal zonder koolhydraten te functioneren. Vaak is het verstandig om toch wat koolhydraten te eten, bijvoorbeeld in de vorm van rijst, boekweit of quinoa. Maximaal 100 gram per dag. Van bijvoorbeeld quinoa en boekweit kan men ook brood bakken en ook amandelmeel is goed ingrediënt om brood mee te bakken.

Voeding en supplementen

Naast het eten van gefermenteerde voedingsproducten zoals bijvoorbeeld yoghurt, kefir en zuurkool ( deze producten bevatten allemaal gezonde darmbacteriën) en goede eiwitten (te vinden in o.a. vlees, vis, bottensoep en eieren), zijn er ook een aantal hulpzame supplementen. Supplementen die de darmen kunnen helpen met herstel zijn:

 • L-Glutamine (voorloper van glutathion)
 • Probiotica
 • Zink
 • Omega 3-vetzuren
 • Vitamine A en D
 • Gelatine

Glutamine is een aminozuur dat helpt om de slijmvliezen in de darmen (en ook van de maag) te genezen. Het herstelt dus de gaten in de darmwand. Zink is belangrijk voor de weerstand en het speelt ook een rol in veel enzymatische processen.
Probiotica is nodig om de bacteriële onbalans in de darmen te herstellen en daarbij ondersteunt het de barrièrefunctie van de darm, doordat het de verbindingen tussen de darmepitheelcellen strakker maakt. Daardoor stabiliseert de darmpermeabiliteit.
Omega 3-vetzuren zoals bijvoorbeeld te vinden in vette vis, krillolie en lijnzaad, zijn ontstekingsremmend en daarom ook belangrijk. Vitamine A en D zijn ook van belang voor gezonde slijmvliezen. Deze twee vitamines zitten samen in levertraanolie en ze vullen elkaar aan qua werking. Gelatine poeder is ook nog een supplement wat goed is voor herstel van de slijmvliezen.

Verwacht niet dat het dieet en de supplementen al heel snel zullen werken. Het herstel van de darmen heeft tijd nodig, zeker indien men al langere tijd last hebt van lekkende darmen. Tevens is door de unieke samenstelling van de darm-microbiota een juiste combinatie van toegediende bacteriestammen essentieel.

Let op

Bedenk wel dat er verschillende oorzaken zijn die een lekkende darm kunnen veroorzaken. Als je veel last hebt van stress bijvoorbeeld en dan probeert een lekkende darm te genezen, dan zal je weinig succes hebben als je de oorzaak zijnde de stress, niet aanpakt.

Lees verder

 • Darmen en hun werking
 • Zelf probiotica drank maken is simpel en gezond!
 • Een goede darmflora is enorm belangrijk
 • Glutamine, belangrijker dan lang gedacht is

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…

Lekkende darm (leaky gut) genezen (2)Leaky Gut Syndroom, lekkende darmLeaky Gut betekent ‘lekkende darm’, dit ontstaat doordat bepaalde onverteerde voedingsstoffen een ontsteking hebben vero…

Lekkende darm (leaky gut) genezen (3)Voedingstips Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)Het prikkelbare darm syndroom. Een term die doktoren gebruiken voor een aandoening waar eigenlijk niet duidelijk aan te…

Lekkende darm (leaky gut) genezen (4)Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…

Lekkende darm (leaky gut) genezen (5)Carnitine en de vetstofwisselingCarnitine heeft een vitamine-achtige werking en komt in alle weefsels van het lichaam voor. Het is één van de lichaamsst…

Lekkende darm (leaky gut) genezen (6)Behandeling middels protocollen tegen de ziekte van LymeSteeds meer mensen raken besmet met de borrelia bacterie. Dit is te wijten aan het toenemende aantal besmette teken in d…

Bronnen en referenties
Reacties

Frans Driesens, 10-11-2018
Beste infoteur,
bij mij is driekwart jaar geleden gluten intolerantie vastgesteld na meting van de trigger IgA (was 45). Ik ben dan direct glutenvrij gaan eten en twee maand geleden is deze waarde onder de 7 gekomen! Prima resultaat toch, maar de diëtiste in het ziekenhuis stopt hier.
Mijn klachten als misselijk, huiduitslag die kriebelt, moe, enz. enz zijn eigenlijk erger als daarvoor! Ik ben 78 en de specialist in het ZH had dit nog "nooit" meegemaakt, zegt hij. Toch is dit een aangeboren erfelijke toestand. Ik had als kind dan ook groeiachterstand en heb mijn hele leven, zoals ik me nu herinner en besef, altijd dit soort klachten gehad en was vaak ziek thuis.
Goed, de gluten zijn onder controle en mijn eetgedrag netjes aangepast.

De klachten bleven en ik heb heel het internet afgeroomd! Het moet de leaky gut (lekkende darm) zijn die me nu parten speelt. Ik heb nu een boek (2008) gevonden wat over dit onderwerp gaat, geschreven door een beroemde specialist op dit gebied, Dr. John O.A. Pagano, One Cause, Many Ailments. Leaky Gut Syndrome; what it is and how it may be effecting your health.
Hierin staat werkelijk de hele geschiedenis in, van constatering, proces en hoe te genezen!

Dat laatste is wel uiterst moeilijk, maar het proberen waard. De genezing zou binnen een jaar mogelijk zijn en hij geeft voorbeelden uit zijn eigen praktijk!

Het enige antwoord DAT IK NOG ZOEK en wat hij niet noemt is: Als je dan genezen BENT, moet je zijn DIEET dan levenslang blijven volgen, ben je dan nog steeds overgevoelig voor rode peper of frites.?

Kent u een antwoord?

Groeten en succes voor al die andere patiënten toegewenst!

FransReactie infoteur, 14-11-2018
Hallo, Er wordt inderdaad wel gezegd dat als de lekkende darmen genezen zijn, dat dan intoleranties voor voedingswaren verdwenen zijn. Maar wellicht is dat dan vast te stellen door middel van (alternatieve) testen of ontlastingsonderzoek. Veel succes in ieder geval met het dieet en met het genezen van de lekkende darmen.
Kunt u overigens melk(producten ) wel goed verdragen? Huiduitslag, vermoeidheid etc kunnen ( hoeft dus niet ) te maken hebben met een lactose intolerantie.

P. van Thielen, 05-07-2018
Reeds langere tijd merkte ik op het werk dat ik nog nauwelijks energie over had en heb ca. één jaar na het overlijden van mijn vader in 2016 mijn job opgezegd. Na een vakantie in Azië in 2017, bedoeld om de batterijen weer op te laden, wou ik opnieuw aan de slag, maar kreeg duidelijk het signaal dat dit niet ging. Een lange ziekteperiode met vele twijfels en vragen tot gevolg. Symptomen als depressie, verwardheid, schuldgevoelens, slaapaanvallen, gebrek aan energie, … (brain fog). Ik bracht overdag dikwijls uren in bed door. De kansen die ik kreeg om professioneel opnieuw te starten wees ik één voor één af. Na de diagnose lekkende darm tracht ik mezelf aan het GAPS dieet te houden en zie weer licht op het einde van de tunnel. Wat bovendien erg zwaar is, is dat mensen rondom jou niet begrijpen wat er gebeurt gezien o.a. positieve bloeduitslag. Dit maakt het extra frustrerend. In nood kent men zijn vrienden. Gelukkig kon ik op steun van enkele mensen rekenen.Reactie infoteur, 05-07-2018
Hmmm, ik herken het hoor. De vermoeidheid, de brain fog, de mensen die het niet begrijpen… Weet je nog na hoeveel tijd het GAPS dieet volgen je weer een beetje meer energie ging krijgen? En heb je behalve het GAPS dieet ook nog supplementen erbij geslikt om je darmen extra te ondersteunen?

P. van Thielen, 28-06-2018
Na een zeer lange ziekte periode werd eindelijk de diagnose lekkende darm gesteld. Huisarts weet hiermee inderdaad geen raad mee. Zijn diagnose = depressie en twee maand thuis zonder resultaat! Via probiotica en dieet als boven beschreven stilletjes aan beterschap in zicht. Zeer nuttig artikel met bruikbare tips.Reactie infoteur, 29-06-2018
Dank je wel voor je reactie hier. En fijn om te horen dat je aan het opknappen bent! Misschien zou je nog willen vertellen aan andere lezers wat je klachten waren?

M. Germans, 18-04-2016
De homeopaat en allergoloog vermoeden dat ik een lekkende darm heb, de huisarts weet hier geen raad mee. Ik ben al ruim 10 jaar met onderzoeken bezig geweest, en heb ondertussen al veel voedingsmiddelen zelf getest waar ik wel of niet tegen kan. Dit artikel heeft mij iets meer inzicht gegeven over de lekkende darm.Reactie infoteur, 18-04-2016
Fijn te lezen dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Dmv een ontlastingsonderzoek bij bijvoorbeeld RP vitamino Analytic kan een lekkende darm worden vastgesteld. Maar of de resultaten van dit onderzoek worden erkent door een huisarts weet ik niet.

Lekkende darm (leaky gut) genezen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6333

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.