Een lekkende darm (leaky gut): wat is het en wat kun je er tegen doen? | Kooszorgenloos (2024)

Heb je vaak last van diarree, buikpijn, huidklachten, een opgeblazen buik of vermoeidheid? Dan vraag je je misschien af wat hier de oorzaak van kan zijn. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is een lekkende darm (of leaky gut in het engels). Wat een lekkend darm is, wat de symptomen hiervan zijn en wat je kunt doen om dit tegen te gaan, ga ik je in dit artikel allemaal uitleggen.

Wat is een lekkende darm (leaky gut)?

Onze darmen hebben een darmwand die als een soort zeef fungeert. Bij gezonde darmen en een gezonde darmwand, laat je darmwand bepaalde belangrijke stoffen door die in je bloedbaan terecht komen, maar houdt het schadelijke stoffen tegen.

Bij een lekkende darm zijn er ontstekingen in de darmen die het slijmvlies beschadigen. Er komen nu kleine gaatjes in de darmwand. Hierdoor werkt de ‘zeef’ die je darmwand is, niet meer optimaal. De gaten van die zeef worden als het ware te groot, waardoor er ook dingen doorheen kunnen die er eigenlijk niet doorheen moeten kunnen.

Dit zorgt ervoor dat er afvalstoffen, bacteriën en niet goed verteerd eten in je bloedbaan terecht kan komen.

Een lekkende darm zorgt dus dat er stoffen door die zeef komen (en dus in je lichaam), welke je daar niet wilt.

Leaky gut symptomen

Wat zijn dan de symptomen van zo’n leaky gut? De meest voorkomende symptomen bij een lekkende darm zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en huidproblemen.

Maar 5 symptomen waarbij ik zelf gelijk denk aan een lekkende darm zijn:

Gewrichtspijn:Studies hebben hogere zonuline niveaus (een teken van lekkende darmen) gevonden bij mensen met reumatoïde artritis. Dit wijst op een verband tussen lekkende darmen en gewrichtsontsteking.

Voedselallergieën:Als je darmbarrière aangetast is, kan dit een ravage aanrichten in je immuunsysteem. Dit kan leiden tot voedselallergieën of nieuwe allergieën veroorzaken. Als iemand hele lijsten kan opnoemen met intoleranties dan is dat voor mij het eerste signaal dat ik moet denken aan een lekkende darm.

Hersenmist:Als je vaker dagen hebt waarin je hersenen gewoon niet fit of traag aanvoelen, dan kan dit ook een teken zijn van een lekkende darm. Gifstoffen die door die gaatjes in je darmwand in je lichaam komen, kunnen naar je hersenen sluipen en ontstekingen veroorzaken. Je algehele cognitieve functioneren kan hierdoor beïnvloed worden.

Vermoeidheid:Nog een voorkomend symptoom van een leaky gut is vermoeidheid zoals ik hierboven al even aangaf. Als je een lekkende darm hebt dat gaat je lichaam in energiebesparingsmodus. Dit doet je lichaam omdat het haar hard energie nodig heeft om die ontstekingen te bestrijden. Hierdoor kan je lichaam dus constant moe aanvoelen.

Slechte stemming:En als laatste kan een lekkende darm ook zorgen voor een algemene slechte stemming. De voortdurende laaggradige ontstekingen door die lekkende darmen kunnen invloed hebben op hoe je je voelt. Dit kan uiteindelijk leiden tot lusteloosheid of zelfs een depressie.

Leaky gut oorzaken

Dan gaan we nu kijken naar de oorzaken van een lekkende darm of factoren die hieraan kunnen meewerken:

 • ongezonde voeding
 • langdurige stress
 • bepaald medicijngebruik
 • overmatig alcoholgebruik

En als laatste zouden gluten ook een veroorzaker kunnen zijn van een lekkende darm. Er worden steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar het verband tussen gluten en een lekkende darm.

De invloed van voeding op een lekkende darm

Je voedingspatroon is dus een hele belangrijke factor in je darmgezondheid. En een verkeerd voedingspatroon kan leiden tot een lekkende darm. Dus hoe zorg je voor een goed voedingspatroon? Hier zijn enkele belangrijke aspecten van voeding die invloed hebben op de darmgezondheid:

 1. Vezelrijke voeding

Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmfunctie. Vezels fungeren namelijk als ‘voeding’ voor belangrijke bacteriën in je darmen, waardoor je darmflora in balans blijft. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder meer volkoren granen, groenten, fruit, noten en zaden.

 1. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die van nature gefermenteerd zijn bevatten probiotica, die gunstige bacteriën zijn voor je darmen. Gefermenteerde voedingsmiddelen omvatten yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, miso en gefermenteerde sojaproducten.

 1. Prebiotische voedingsmiddelen

Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darmen bevorderen. Voorbeelden zijn uien, knoflook, prei, banaan, haver en asperges.

 1. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren (vooral die afkomstig zijn van vette vis zoals zalm, makreel en haring) hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde darmwand.

 1. Antioxidantrijke voeding

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, groene bladgroenten en noten, kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het beschermen van darmcellen tegen schade.

 1. Voldoende hydratatie

Het drinken van voldoende water is ook enorm belangrijk voor een goede spijsvertering en helpt constipatie te voorkomen. Daarnaast blijven je slijmvliezen in je darmen zo ook goed gehydrateerd en die beschermen je darmcellen.

 1. Beperking van toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen

Overmatige consumptie van toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan de groei van schadelijke bacteriën in de darmen bevorderen en ontstekingen veroorzaken.

 1. Glutenvrije voeding (voor gevoelige individuen)

Mensen met gluten intolerantie kunnen baat hebben bij een glutenvrij dieet, omdat gluten ontstekingen in de darmen kunnen veroorzaken bij gevoelige individuen.

(hier zou je dan een linkje kunnen zetten naar de blog over minder gluten eten)

Conclusie

Mocht je dus last hebben van één of meerdere symptomen die hierboven genoemd zijn dan is het altijd raadzaam om eens samen met een specialist te kijken naar je darmgezondheid. Op verschillende manieren kunnen zij onderzoeken of jij een lekkende darm hebt of dat er misschien wat anders aan de hand is.

En als blijkt dat je een lekkende darm hebt kun je hier iets aan gaan doen. Een lekkende darm is namelijk weer te herstellen.

Dit doe je dus door een gezonde levensstijl te hanteren, inclusief een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en stressmanagement.

Heb je nu nog vragen of mocht je hier eens samen met mij over willen sparren, plan dan een gratis kennismakingsgesprek met me in. Contact

Een lekkende darm (leaky gut): wat is het en wat kun je er tegen doen? | Kooszorgenloos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6311

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.